PREVENCIJA PADOVA I PRIJELOMA KOD OSOBA STARIJIH OD 65 GODINA

Sanja Filipović, Martina Kalčić, Aris Logar, Andrea Mataija Redžović, Suzana Mravinac, Karla Mušković, Danijela Perić Kosović, Ksenija Petrović Ljubotina, Ilinka Serdarević, Daina Udovicich Corelli

Sažetak


Demografski podaci grada Rijeke pokazuju nastavak trenda porasta starenja populacije (19,7% starijih pod 65 godina), udio samačkih domaćinstava je također sve veći (22%).  Ozljede kod stanovnika starijih od 65 godina najčešće su vezane uz prijelome (2508), dislokacije, uganoća i nategnuća (397), čime se smanjuje kvaliteta života stanovništva i povećavaju javnozdravstveni troškovi.

Ciljana populacija su sve osobe starije od 65 godina u gradu Rijeci, samostalno pokretni koji žive u privatnim kućanstvima.

Kroz program se želi postići da veći broj osoba vježba u svom domu, da se uključuje u aktivnosti klubova umirovljenika, da prakticira zaštitna ponašanja (reorganizira dom i delegira poslove), povećanje fizičke spremnosti kod ciljane populacije, bolja koncentracija, sigurnije životno okruženje te manji broj padova  i lomova, bolja kvaliteta života kao i manji troškovi zdravstvenog sustava.

Opravdanost ovog projekta pronalazi se i u podacima dobivenim kroz provedbe fokus grupa koje su pokazale da veći broj umirovljenika ne posjećuje klubove, nemaju informacije o prevenciji padova, manji broj  umirovljenika koristi organizirano vježbanje, žele biti informirani o prevenciji padova i da su aktivni članovi spremni doći do onih neaktivnih kako bi ih informirali.

Aktivnosti kroz koje želimo ostvariti naše ciljeve su predavanja za ciljanu populaciju  o opasnostima od padova s ozbiljnim zdravstvenim posljedicama  te o važnosti vježbanja i mogućnostima vježbanja u kući, emitirati tematske emisije na televiziji i radiju, distribuirati postere  u centre primarne zdravstvene zaštite, ljekarne, mjesne odbore i autobusne stanice), letke o sigurnosnim ponašanjima u domu i izvan, plakate  s preporukama osoba i obrta za sitne radove u kući.

Evaluacija provedenog dijela aktivnosti pilot predavanja pokazuje da je moguće promijeniti  stav i povećati svjesnost o važnosti samozaštitnih ponašanja.


Ključne riječi


prevencija padova, osobe starije od 65 godina

Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja