Dobre vijesti iz susjedstva

Diana Uvodić-Đurić

Sažetak


U odnosu na neke druge struke, liječnici su relativno često spominjani i zastupljeni u medijima, ali ako računamo one koji se spominju u pozitivnom ozračju i one koji se bave promocijom zdravlja, onda je to ipak rijetka pojava.

Zato nas je još više obradovala vijest da je prim. mr. sc. Branislava Belovic, dr.med., specijalistica socijalne medicine i pedijatrije iz Zavoda za zdravstveno varstvo Murska Sobota, prema anketi Revije Onaplus proglašena jednom od 10 najutjecajnijih žena u susjednoj Republici Sloveniji u 2012. godini. Revija Onaplus već treću godinu predstavlja i ističe žene koje svojim radom čine svijet oko nas boljim i ugodnijim mjestom za življenje, nastojeći svojim aktivnostima utjecati i na druge i inspirirati ih na promjene, jer, kao što je predsjednik R. Slovenije Borut Pahor izjavio na proglašenju: „Onine žene imaju jak moralni profil, na svojem području su napravile nevjerojatno mnogo, a što nije bio samo rezultat njihova talenta i velikih odricanja već nečeg „višeg“ što skoro sliči bajci.“

Neslužbeno doznajemo da je dr. Belović bila druga po broju glasova, odmah iza prvoplasirane uspješne skijašice Tine Maze.

Život i rad prim. mr. sc. Belović predstavljen je u 32. broju HČJZ intervjuom u cybercaffeu pa ga ovdje iznosimo samo u kratkim crtama. Porijeklom je iz Štrigove, a studij medicine završila je na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Kratko je (od 1975.-1976.g.)

radila u Medicinskom centru Čakovec, a nakon toga se zapošljava u Zdravstvenem domu

Murska Sobota u dječjem dispanzeru. U Zagrebu 1984.g. završava specijalizaciju iz

pedijatrije te magisterij 1987. godine. Od 1993. godine radi u Zavodu za zdravstveno varstvo

Murska Sobota ( nekadašnjem Zavodu za socialnu medicinu in higienu). Završila je i

specijalizaciju iz socijalne medicine, a 2000. godine dobila je titulu primariusa.

Kao kreator brojnih vrijednih programa promicanja zdravlja priznata je u Sloveniji i šire, a

inovativnim pristupom promociji pravilne prehrane postala je prepoznatljivo ime u cijeloj Sloveniji i šire.

Uz čestitke, prenosimo riječi Jožice Maučec Zakotnik, dr. med., voditeljice Odjela za unaprjeđenje zdravlja i kontrolu kroničnih nezaraznih bolesti na Inštitutu za varovanje zdravja u Ljubljani: „Branka je veliki čovjek sa velikim Č i velik stručnjak javnog zdravlja. Svojim inovativnim programima promocije zdravlja među stanovništvom Pomurja, nacionalnim i prekograničnim projektima pridonijela poboljšanju zdravlja, većoj jednakosti u zdravlju, kvaliteti života i razvojnom potencijalu stanovništva pomurja te modernom strateškom usmjerenju promocije zdravlja u Sloveniji. Programi koje je kreirala i sukreirala, su poznati i priznati u svjetskim razmjerima. Čovjeka sa velikim Č čini i njena sposobnost i spremnost, da se približi malom čovjeku, razumije njegove potrebe tako, da su primljeni ona i njeni programi“.


Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja