Uvodnik

Sandra Mihel

Sažetak


Poštovane čitateljice i čitatelji,

ovogodišnji Svjetski dan zdravlja posvećen je viskom krvnom tlaku.  Jedan od najlakših načina smanjenja visokog krvnog tlaka, a time i rizika od moždanog i srčanog udara je smanjenje unosa kuhinjske soli putem hrane. U člancima koji sljede, željeli smo Vam ukazati na činjenicu koliko soli unosimo putem hrane, posebice pekarskim proizvodima ali i povećati svjesnost o štetnim učincima povećanog unosa soli.

Kako bi se povišeni krvni tlak pravovremeno otkrio i liječio, važnu ulogu imaju i patronažne sestre koje su profesionalno osposobljene za javnozdravstveno preventivno djelovanje u zajednici.  U članku: „Specifičnost  skrbi za oboljele od povišenog krvnog tlaka“ opisan je primjer grupnog pristupa korisnicima skrbi.

Osim članaka posvećenih visokom krvnom tlaku i komplikacijama koje može izazvati, donosimo Vam i druge članke o promicanju zdravlja i prevenciji različitih oboljenja.

Prof.Luka Kovačić donosi nam članke o pojmovima koji se koriste u javnom zdravstvu.

Na kraju, željela bih istaknuti poruku ovogodišnjeg  Svjetskog dana zdravlja: Kontrolirajte svoj tlak, smanjite rizik od moždanog i srčanog udara.Cijeli tekst:

PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja