Kvaliteta života osoba s prisutnom kroničnom boli

Danijel Mijatović

Sažetak


    Bol predstavlja vrlo raširen i čest problem današnjice, i predstavlja jedan od osnovnih simptoma gotovo svih bolesti. Razlikujemo akutnu i kroničnu bol, gdje se kao granica, uglavnom,  uzimaju 3 mjeseca trajanja. Kronična bol traje duži vremenski period i sa sobom donosi niz problema s kojima se osoba nosi u svakodnevnom životu. Stoga je osobama s prisustvom kronične boli znatno narušena kvaliteta života. Narušeno je fizičko, ali i psihičko funkcioniranje, gdje se javljaju i simptomi depresije i anksioznosti. Veliki problem predstavlja nepravilno i nepravovremeno tretiranje boli. Osobe najčešće ne prijavljuju prisustvo boli odmah i ona biva kao simptom zanemarena. Prema određenim istraživanjima došlo se do spoznaje da od nastanka boli pa sve do početka liječenja prođe i do 4.5 godine. Isto tako, smatra se da 1/3 populacije u industrijski razvijenim zemljama trpi od kronične boli koja predstavlja veliki zdravstveni, ekonomski i socijalni problem. S druge strane postoje pokazatelji da svega 50% od ove populacije prima adekvatnu terapiju. Cilj rada bio je pregledom različitih istraživanja ukazati koliko bol utječe na kvalitetu života.

Dostupna literatura pokazala je kako ljudi s prisustvom kronične boli imaju znatno narušeniju kvalitetu života u svim aspektima. Osim narušenog tjelesnog funkcioniranja, narušeno je psihološko zdravlje u vidu postojanja simptoma anksioznosti i depresije, kao i socijalno funkcioniranje. Isto tako, uočene su određene razlike utjecaja boli na funkcioniranje osobe s obzirom na dob i spol.

 

 


Ključne riječi


Bol; kvaliteta života; tretiranje boli; kronična bol; maligna bol

Cijeli tekst:

PDF PDF

##plugins.generic.referral.referrals##

  • ##plugins.generic.referral.all.empty##


Hrvatski časopis za javno zdravstvo, ISSN 1845-3082, Otvoreni pristup - autori zadržavaju autorsko pravo uz obavezu navođenja izvora u slučaju citiranja